Van 22 januari t/m 18 maart 2024

Oproep voor ‘De Wisselsokkel’ aan alle beeldend kunstenaars

De eerste editie van het project ‘de Wisselsokkel’ in de gemeente Roermond gaat 22 januari van start. Kunstenaars uit de gemeente Roermond mogen deelnemen en een kunstwerk of ontwerp indienen. Het winnende kunstwerk wordt een jaar lang geëxposeerd op de wisselsokkel in het Stadspark in Swalmen en de kunstenaar wint een geldbedrag van € 3000,-.

Vakjury én inwoners kiezen kunstwerk
Tot en met 18 maart kunnen alle kunstenaars die woonachtig (of duurzaam werkzaam) zijn (geweest) in de gemeente Roermond één of twee kunstwerken of ontwerpen inzenden via info@kunstindegemeente.nl.

Uit het aanbod maakt een vakjury in eerste instantie een selectie van genomineerden. De vakjury bestaat uit Edwin Becker, Laura Adams, Nadine Gouders en Ton Wilbers. Vervolgens mogen alle inwoners uit de gemeente Roermond hun stem uitbrengen op deze genomineerde kunstwerken en zo hun favoriete inzending kiezen. Aan de hand van die uitslag kiest de jury uit de drie meest gewaardeerde kunstwerken de winnaar. De winnaar mag zijn kunstwerk een jaar lang presenteren op de betonnen sokkel van één bij één meter in het Stadspark in Swalmen.

John van den Groenendal, voorzitter van de Dorpsraad Swalmen, is blij met de keuze: “In Swalmen staan al vele jaren opvallende en minder opvallende kunstwerken, her en der verspreid over het dorp. Vaak staan ze al vele jaren - opgegaan in de omgeving - en vallen niet direct meer op. Een nieuwe loot wordt nu toegevoegd met de Wisselsokkel van Kunst in de gemeente. Swalmen mag binnen de gemeente Roermond de spits afbijten. Daar zijn we heel blij mee en ik daag de inwoners uit om op zoek te gaan naar het eerste kunstwerk in deze cyclus. Dit is tevens aanleiding om een wandelroute door Swalmen te maken langs al het moois dat de beelden, sculpturen, plaquettes en dergelijke door de jaren heen uitbeelden en daarmee de omgeving verrijken.”

Podium voor makers
Met de vastgestelde cultuurvisie ‘Cultuur Werkplaats Roermond 2023-2026: Roermond werkt aan Cultuur’ wil de gemeente Roermond makers een podium bieden. Veel nieuwe makers in de culturele sector kloppen op de deur om met hun ideeën impact te creëren in een wijk of kern van Roermond. Wethouder Felix van Ballegooij: “Ik vind het heel mooi dat we met de wisselsokkel een kunstenaar uit de gemeente Roermond letterlijk een podium kunnen bieden. Dat is wat we als gemeente graag willen: meer mogelijkheden voor makers, artiesten en (amateur)kunstenaars. Door de kunst ten toon te stellen in de openbare ruimte maken we kunst tevens meer toegankelijk voor iedereen”.

In opdracht van de gemeente voert Stichting Kunstweek dit project uit. Gemeente Roermond en Stichting Kunstweek willen met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar verbinden. Enerzijds doordat elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans krijgt om een kunstwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds doordat inwoners via een verkiezing zelf invloed hebben op de keuze van het kunstwerk.

Doe mee!
Inzenden is mogelijk tot en met 18 maart. Uiteraard moet het werk aan een aantal vereisten voldoen. Alle informatie voor kunstenaars is te vinden op de website: https://kunstindegemeente.nl/wisselsokkel/gemeenten/roermond/

Wisselsokkel 2 e1687947270780
Op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen? 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required