Lokaal verhaal

40 jaar Limburg Festival

Van gewoon theaterfestival naar buitengewoon festival. Een theaterfestival dat 40 jaar bestaat is geen dagelijkse kost. Sterker nog, dat is eerder een bezienswaardigheid. En wat voor eentje. Daarom vonden we het een gepast moment om de weg, die dit bijzondere festival heeft doorlopen, in boekvorm vast te leggen en zo voor het nageslacht te bewaren. Het Limburg Festival: van gewoon festival tot buitengewoon festival.

Het Limburg Festival is in 1983 in Geleen opgericht. Het eerste jaar stonden er slechts 4 gezelschappen geprogrammeerd. Nadien groeide en groeide het festival totdat het, in haar hoogtijdagen, uitwaaierde over heel Limburg en in 10 dagen tijd rond de 200.000 bezoekers trok. In die tijd, tot ongeveer de eeuwwisseling, alleen met straattheater. Later veranderde dit in onder andere theater op locatie, dans, opera en puppetry. Veelal in de vorm van wandel- en fietstochten waarbij de speelplekken vaak gezocht en gevonden worden op, voor theater, bijzondere locaties. Zoals in voormalige kerken, aan de boorden van de Maas, mystieke kloosters, majestueuze kastelen, leegstaande fabrieken en statige boerderijen. Het Limburg Festival ging in de loop der jaren van 10 naar 5 dagen, van straattheater naar locatietheater en uiteindelijk van heel Limburg naar Midden-Limburg.  Het festival ontpopte zich daardoor van een gewoon buitenfestival tot buitengewoon festival.

De Amuse
De jubileumeditie wordt ingezet met een openingsvoorstelling die alle disciplines, die het festival zo bijzonder maken, herbergt: De AMUSE. Het vieren van het 40-jarig jubileum vraagt tenslotte ook om een speciale voorstelling. We presenteren dan ook een theatraal feestje - zonder overdreven toeters en bellen - om dit jubileum de juiste luister bij te zetten. Een feestje dat niet groots, maar wel meeslepend gevierd gaat worden. Dan wordt het uiteindelijk vanzelf groots.

In de Sint Barbarakerk van Leveroy presenteren we deze cross-over waaraan onder andere wordt meegewerkt door Die Verdammte Spielerei, Duda Paiva, muziektheatergezelschap BOT, gregoriaans ensemble Schola en woordkunstenaar Eddie Kagie.

Kasteel van Verlangen
Het Limburg Festival wil een bijzondere theaterbeleving programmeren op een bijzondere locatie. In concreto is dit in en rondom Kasteel Montfort te Montfort. Daar programmeren we een theaterwandelroute waarbij de deelnemers in groepen op pad gaan en gedurende een relatief korte wandeling verschillende puppetry voorstellingen op hun pad tegenkomen. Gastcurator is Cat Smits, voorzitster van Puppetry Workspace. Hèt netwerkplatform van poppenspelprofessionals en -liefhebbers in Nederland.

Roermond
Zoals te doen gebruikelijk presenteert het Limburg Festival ook in Roermond weer een prachtig theateraanbod. Om te beginnen voor de allerkleinste is er de Kindermiddag in de ECI-cultuurfabriek. Met het beste jeugdtheater van dit moment. O.a. Het Astronautje (4+), een voorstelling over een vies woord voor 6+, de heerlijke voorstelling Katton voor 2+.

Natuurlijk doet ook de Dans Promenade de bisschopsstad weer aan. Voor de 6e maal in successie een wandeling door het centrum van de stad waarbij het publiek op bijzondere locaties getrakteerd wordt op speciale dans van hoogstaand niveau. Met dit keer deelname van Sharon Wesseling/20Hertz  en haar voorstelling – Op het puntje van de stoel, met lokaal talent Soraya Groznik en Kenji Hendrix met Dichterbij.

De dame die het prikkelend affiche van 2022 siert -Sofie Kramer – brengt haar voorstelling A Pole Tragedy. Tot slot is daar  Jelena Kostic met haar gloednieuwe voorstelling Blissfull Ignorance.

Ook het Theater op Locatie ontbreekt niet op de Roermondse kaart.  Met de voorstelling Hybris van het Nieuwstedelijk hebben we een heuze Nederlandse première in huis. Na de indrukwekkende voorstelling Vuur die eerder in het Limburg Festival te zien was, maakte Christophe Aussems deze nieuwe voorstelling op basis van interviews. Hij sprak chirurgen en patiënten over wat er met hen gebeurt als een operatie fout afloopt. Elke chirurg heeft tenslotte zijn ‘eigen kerkhof’, een indrukwekkend gegeven.

En in The Movement staat Marlies Ruigrok met haar muziektheater voorstelling Zócalo. Ze zingt over zondagmiddagen in Mexico op de lokale pleinen, zócalos, vol met mensen uit alle hoeken en gaten van de stad. Marlies Ruigrok is een begenadigd zangeres en haar expressieve stem is een genot om naar te luisteren. Voeg daarbij haar expressieve lijf en gezicht en je weet waarom je de voorstelling van dit, nu nog verborgen, talent niet mag missen.

Kom je ook?  www.limburgfestival.nl

Inspiratie gekregen?

Hieronder de cultuurmakers waar je contact mee kunt opnemen

Op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen? 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required