Lokaal verhaal

Projectontwikkelaar Brohlin Coumans: hoopvol verlangen naar een echte ‘scene’ in Roermond

De gemeente wil nieuwe culturele initiatieven stimuleren en ondersteunen en hiervoor is de subsidieregeling ‘Culturele Maakplaats Roermond 2022’ opengesteld. Binnen Maakplaats helpen vijf lokale projectontwikkelaars bij de ontwikkeling van nieuwe culturele projecten. Één van hen is Brohlin Coumans, hij helpt iedereen die met taal en urban iets creatiefs maakt met hun subsidieaanvraag. Wat doet hij en vooral ook: waarom?

Als er iemand niet stil zit dan is het Brohlin Coumans wel. Op het moment van het interview staat hij op het punt om een EP van 7 tracks met 2 videoclips te releasen na het winnen van de Open PYKE Mic. Daarnaast werkt hij 4 avonden in de week voor het project Nieuwe Helden - dat is gestart vanuit Roermond maar nu ook in Heerlen, Venlo en Weert plaatsvindt – en is hij dus ook projectontwikkelaar voor Maakplaats! Zijn leven ademt ‘taal’, vanaf jongs af aan al.

Waar komt de interesse voor taal vandaan?
“Ik was niet per se heel goed in taal, maar ik vond het wel heel interessant. Bij mij op de basisschool kwamen er kinderen uit de Donderberg, Hoogvonderen, Swalmen en Melik. Iedereen had een ander dialect, ondanks dat het maar 5 minuten van elkaar af lag. Ik hoorde al heel vroeg dat daar verschil in zat en dat vond ik fascinerend. Daarna begon ik met het schrijven van verhaaltjes. Vooral versjes vond ik heel leuk. Bijvoorbeeld met de Sinterklaas surprise. Anderen hadden er een hekel aan, dus dan bood ik aan om het voor ze te schrijven. Het dichten en het schrijven van creatieve teksten begon ik dus heel leuk te vinden. Toen ik een jaar of tien was ontdekte ik 2pac en sindsdien ben ik verliefd geworden op hiphop. Ik hoorde dat dichten ook op een coole manier kon. Het pakte me meteen. Mijn moeder vond het verschrikkelijk, dat ik op m'n 11e al bepaalde teksten mee aan het rappen was. Maar uiteindelijk is ze heel blij dat ik in dat genre ben blijven hangen.”


“Anderen hadden een hekel aan het schrijven van Sinterklaas versjes, dus bood ik aan om het voor ze te schrijven”


Wat vind je zo belangrijk aan taal?
“Misschien ‘taal’ niet eens, maar expressie. Dat vind ik het allerbelangrijkste en persoonlijk vind ik taal daar een heel leuk middel voor. Muziek en beeldende kunst ook, maar taal heeft net dat extra stukje passie bij mij. Ik wil die expressie graag overdragen aan anderen omdat het voor mij gigantisch veel heeft betekend dat ik vroeger die uitlaatklep had. Dat ik iets had waarin ik mezelf kon laten zien. Nu ben ik 1.87 meter, maar op mijn 16e en 17e was ik maar 1.62 meter hoog. Dus ik was super klein en ik had echt een drang om mezelf te laten zien. Met taal kon ik wél opvallen.”

Waarom ben je projectontwikkelaar geworden bij Maakplaats?
“Met Maakplaats vind ik het belangrijk dat we de culturele infrastructuur van Roermond verrijken, omdat ik dat vroeger heb gemist. Ik wilde toen ik een jaar of 14 was iets met rap doen. Bob Noldus heeft daarin wel heel veel betekent, maar verder was er niet echt een plek. En daarmee verliest Roermond bijna al haar kunst, omdat mensen toch wel naar een andere stad gaan. Maar ik wilde echt heel graag blijven. Ik wil juist dat het hier beter wordt, een broedplaats. Maar het gaat dieper. In de scene waarin ik me begeef, en dan heb ik het vooral over hiphop, geloven ze niet dat je van de staat geld kan krijgen om je ding te doen. Het zit totaal niet in het systeem. Onder schrijvers merk ik hetzelfde. Je moet zelf hard werken voor het geld. Je moet een jaar 40 uur per week werken en dan kun je een videoclip schieten van een paar duizend euro. Dat is bij muziek sowieso maar bij hiphop is het nog net een tandje erger. Hiphop is in verhouding natuurlijk pas kort populair, sinds een jaar of 10. Maar het is nu uitgegroeid tot iets waar je niet meer omheen kan. Van niets naar het meest beluisterde genre in Nederland. Ik ben projectontwikkelaar geworden om die scene te laten zien dat het wél kan. Kunst binden aan je stad. Welke vorm van kunst dat dat ook is. Dat mist Roermond gewoon en daar zweer ik bij. Ik werk elke week met honderden jongeren en ik zie hoeveel talent er is. Het zou toch zonde zijn als je die allemaal kwijtraakt. Terwijl, als je die allemaal weet te binden, dan krijg je misschien wel eens een echte scene hier, dat zou toch fijn zijn!”


“Ik werk elke week met honderden jongeren en ik zie hoeveel talent er is. Het zou toch zonde zijn als je die allemaal kwijtraakt”


Wat doe je als projectontwikkelaar?
“Ik help iedereen die een idee heeft dat met taal te maken heeft in welke vorm dan ook. Met muziek, maar ook schrijvers en dichters die niets met muziek doen. Mijn taak is om te zoeken naar mensen die iets met Maakplaats kunnen en die vervolgens te verbinden en te begeleiden. Niet iedereen heeft evenveel ervaring in het schrijven van plannen. Ik vond het zelf ook best intimiderend. Je hebt het idee dat een redactieraad uit hele strenge en boze mensen bestaat, maar het zijn gewoon super lieve mensen. Die willen het beste voor de stad. De ene maker heeft een heel concreet plan en de andere heeft alleen een idee en daar ga ik dan mee zitten om te kijken of we ergens op uitkomen. Zo niet, dan is dat ook prima.”

Waar let je op bij een aanvraag?
“Ik let op de verbinding met de stad, of een maker uit Roermond komt of daar actief in is. En ik let op hoe gedreven de maker is en wat voor een idee degene heeft. Maar het enthousiasme en de drive is het belangrijkst. Het moet gewoon kloppen. Het is een gevoel, ik ben sowieso wel een gevoelsmens. Daarnaast kijk ik natuurlijk ook naar het plan. Je wilt dat het project wat iemand gaat doen zich op een bepaalde manier terugbetaald aan Roermond. En dat hoeft niet in geld of in bezoekersaantallen te zijn, maar wel een inhoudelijke meerwaarde voor de stad. Dat die persoon met die ervaring en kennis in Roermond blijft en dingen teruggeeft aan de stad. Zodat Roermond een creatieve broedplaats wordt en dat er een scene ontstaat. Ik vind het belangrijk dat dit ook bereikbaar is voor mensen die misschien niet zo talig zijn, of die niet weten hoe je een document mooi moet opmaken. De mensen die de juiste drive hebben wil ik helpen zodat ze zich daardoor niet laten tegenhouden.”


“Je wilt dat het project wat iemand gaat doen zich op een bepaalde manier terugbetaald aan Roermond. En dat hoeft niet in geld of in bezoekersaantallen”


Wat vind je het leukste aan je rol als projectontwikkelaar?
Ik kan het handvat zijn wat ik zelf heb gemist en dat vind ik gewoon super vet. Ik leer ook veel nieuwe mensen kennen en dat is supertof want ik ben en blijf zelf ook een muzikant uit Roermond en dat inspireert heel erg. Ik leer er zelf heel veel van om die verbinder te zijn. Misschien ambitieus, maar ik denk wel dat we aan het begin staan van weer iets van een ‘scene’. Meer samenhorigheid bij creatievelingen onderling. And that's a good thing. Het enige wat ik de lezer nog mee wil geven is: ‘Hou van elkaar’.”

Brohlin is te bereiken via Info@brohlin.eu en 06-34531652.

Inspiratie gekregen?

Hieronder de cultuurmakers waar je contact mee kunt opnemen

Op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen? 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required