Lokaal verhaal

Projectontwikkelaar Soraya Groznik: Op zoek naar de passie achter het idee

De gemeente wil nieuwe culturele initiatieven stimuleren en ondersteunen en hiervoor is de subsidieregeling ‘Culturele Maakplaats Roermond 2022’ opengesteld. Binnen Maakplaats helpen vijf lokale projectontwikkelaars bij de ontwikkeling van nieuwe culturele projecten. Één van hen is Soraya Groznik, zij helpt dansers en choreografen met hun subsidieaanvraag. Wat doet ze en vooral ook: waarom?

Soraya is eigenaresse van The Movement, daar waar nu ook de fysieke locatie van Maakplaats zich bevindt. In 2014 startte ze haar dansschool in de ECI cultuurfabriek, maar door de groei van haar bedrijf heeft ze sinds 2020 een eigen locatie aan de Slachthuisstraat in Roermond. “Ik heb mijn bedrijf The Movement genoemd omdat ik er niet alleen een dansschool van wilde maken, maar een bredere culturele organisatie. We willen vooral laagdrempelige culturele evenementen en projecten organiseren voor jongeren en jongvolwassenen. We streven naar het organiseren van toffe events in Roermond die wij zelf vroeger hebben gemist of momenteel ontbreken. Er zit ontzettend veel lokaal talent in Roermond dat wij hier graag een podium willen bieden. Het is toch zonde als dit talent naar de randstad vertrekt en zich daar vestigt, omdat hier te weinig kansen worden geboden? We organiseren daarom bijvoorbeeld LAM op Zondag, een kunstmarkt voor regionale makers, inclusief een gezellige borrel waar makers en bezoekers elkaar kunnen leren kennen.”

Is dans met de paplepel ingegoten?
“Ik ben op 4 jarige leeftijd begonnen met dansen bij balletschool Petra in Roermond. Ik zei al heel snel: ik wil mijn eigen dansschool. Mijn moeder zei: ‘als je dat wil, dan moet je daarvoor gaan werken’. Toen ben ik me daarop gaan richten. Ik ben echt een geboren docent en haal er heel veel voldoening uit om met mensen te werken en ze te zien groeien. Uitvoerend danseres zijn vind ik ook heel tof, maar ik heb altijd geweten dat ik docent wilde worden. Op m'n 19e begon ik dan ook al als ZZP-er.”


“Je hoeft niet de beste danser of danseres te zijn, als je maar trots op jezelf kunt zijn”

Wat vind je zo leuk en belangrijk aan dans?
“Allereerst vind ik het heel belangrijk dat mensen bewegen. Daarnaast vind ik het op mijn dansschool van groot belang dat iedereen groeit in zijn of haar eigen niveau. Groeien en daarmee zelfvertrouwen ontwikkelen, dat staat bij ons voorop. We hebben een docententeam van 8 personen die allemaal vanuit deze visie werken. Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen de kans krijgen om zichzelf te laten zien. Daarom organiseer ik 2 theatervoorstellingen per jaar en doe ik mee aan verschillende wedstrijden en optredens. Je hoeft niet de beste danser of danseres te zijn, als je maar trots op jezelf kunt zijn. Verder vind ik het zo mooi om te zien dat m'n leerlingen – van jong tot oud – zich heel erg in kunnen leven in een dans. Mijn dansen zijn eigenlijk verhalen waar zij helemaal in op kunnen gaan. Dat is hetzelfde als een boek lezen of naar een voorstelling kijken. Dat vind ik ook heel belangrijk aan dans, dat je gewoon even alles vergeet.”

Waarom wilde je graag projectontwikkelaar worden voor Maakplaats?
“Toen ik werd gebeld voor Maakplaats zijn mij een paar woorden bijgebleven: nieuwe projecten opstarten, in Roermond, voor jong en oud. Toen zei ik meteen: ‘dit ga ik doen, dit is echt mijn ding.’ Maakplaats is voor alle leeftijden, maar ik benader vooral de jongeren die de weg nog niet weten te vinden naar subsidies. Ik wil dat de jeugd meer kan ‘shinen’, en meer trots mag zijn op zichzelf en op een eigen bijzonder idee of project. Door de subsidie die beschikbaar is gesteld door Maakplaats kan iedereen met een creatief idee of projectplan daar echt wat mee doen. Ik vind dat een ontzettend goed initiatief.”



“Door Maakplaats kan iedereen met een creatief idee of projectplan daar echt wat mee doen.”

Had je voor Maakplaats al ervaring met subsidies, zoals het zelf aanvragen ervan?
“Ik heb in Roermond een behoorlijk netwerk opgebouwd via mijn dansschool, maar ik had nog nooit een subsidie aangevraagd. Het liefst probeer ik zelf zaken aan te pakken. Dat komt mede omdat ik uit een ondernemersgezin kom, waar aanpakken mij met de paplepel is ingegoten. Maar het is natuurlijk heel mooi als er vanuit de gemeente handvaten zijn zoals Maakplaats, waar je als creatieve maker terecht kan.”

Wat doe je precies als projectontwikkelaar voor Maakplaats?
“Als projectontwikkelaars zoeken en verbinden wij de talenten uit deze regio. Daar word ik heel enthousiast van. Het is toch geweldig dat dit er nu is! Als ik een maker gevonden heb en het project Maakplaats introduceer, dan merk ik dat ze vaak enorm goede ideeën hebben. Het plan daadwerkelijk uitschrijven vormt voor hen echter een drempel. Hoe enthousiast en sprankelend ze het ook aan mij vertellen, het blijft een uitdaging om hun idee te vertalen naar een volledig uitgewerkt projectplan.

“Een aantal van hen hebben mij al regelmatig verteld: ’Soraya, als ik dit idee toch eens kon verwezenlijken… dat zou echt helemaal te gek zijn! Tegen die mensen zeg ik: ‘Doe het nu! Jij wilt dit, let's go!’ Ik nodig die mensen uit voor een gesprek, en samen gaan we steeds dieper op het idee in. Waarom jij? Waarom hier? Waar word jij warm van? Waarom is dit jouw idee? Wat past bij jou? Wat vind jij tof? Wat vind jij nodig in Roermond? Wat missen we? Op zoek naar de passie achter het idee. We moeten dingen doen waar Roermond behoefte aan heeft.”



“We moeten dingen doen waar Roermond behoefte aan heeft”


Waar let je op bij een aanvraag?
“Ik ga vooral met ze op zoek naar de essentie. Waar gaat het idee nou om? Ik vind niet dat ik er ben om inhoudelijk dingen te veranderen, maar ik ga er wel dieper op in. Zodat makers nog trotser kunnen zijn op dat wat ze neer gaan zetten. Ook probeer ik makers met elkaar te verbinden. Door samenwerkingen op te zetten tussen verschillende disciplines. Een goed voorbeeld is een van de aanvragen die ik voorbij zag komen: een verbindend multicultureel evenement, waarbij je de wijken naar de binnenstad brengt. Trotse mensen van verschillende afkomsten uit Roermondse wijken die elkaar ontmoeten door middel van dans, traditionele kleding, haardracht, eten en zang. En dit alles in onze eigen binnenstad! Dat vind ik belangrijk. Haal de wijken naar de stad en de stad naar de wijken. Zo groeit ook het onderlinge respect voor elkaar.”

Kunnen mensen zich nog aanmelden?
“Ja, ik ben altijd op zoek naar nieuwe creatieve makers in mijn netwerk. Ik kom graag in contact met mensen die bijzondere en serieuze ideeën hebben. Voel je je aangesproken, dan neem zeker contact met me op! Dat kan via Instagram (@themovementculture), e-mail (info@themovementroermond.nl) en telefoon (0621417190).”

Inspiratie gekregen?

Hieronder de cultuurmakers waar je contact mee kunt opnemen

Op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen? 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required