Lokaal verhaal

Nieuwe Helden naar volgend niveau; José Verhaegh, Nieuwe Helden Next Level

Op initiatief van de gemeente Roermond is het project Nieuwe Helden gestart in 2011. Met de partners uit het middelbaar onderwijs (SOML), de ECI Cultuurfabriek en Wel.Kom is gehoor gegeven aan de vraag van jongeren: maak deelname aan urban cultuur mogelijk voor ons. In 2017 kwam het idee vanuit deelnemers, coaches en regisseur om Nieuwe Helden naar een volgend niveau te tillen. Laat je inspireren door het verhaal van directeur José Verhaegh van Nieuwe Helden Next Level. 

“Nieuwe Helden Next Level is ontstaan vanuit de persoonlijke drive van mijn voorgangers om het oorspronkelijke initiatief ‘Nieuwe Helden’ te laten groeien. Voor wie ons nog niet kent, Nieuwe Helden Next Level is een groeiend urban talentonwikkelingsplatform.

Maar ons succes gaat verder terug, tot Aristoteles maar liefst, want die zei: “Waar uw talenten de behoefte(n) van de wereld ontmoeten, ligt uw roeping.” Die ‘call’ werd gevoeld, en die móet gevoeld worden in de kunst en cultuur. Dat is juist de kracht van pionier projecten, dat er met nieuwe ogen gekeken wordt naar wat er speelt. Er is veel aan de hand in de wereld en wij als kleine, nog kwetsbare organisatie spelen daarop in door de urban skills en talenten van jongeren serieus te nemen. We geven jongeren de gelegenheid om te shinen, te ontwikkelen en volledig zichzelf te zijn, dat is onze reactie op een wereld waarin er veel aan de hand is. Als mens, en dus als organisatie, kunnen we niet altijd bepalen wat er om ons heen gebeurt, wél hoe we daarmee omgaan.

Bovendien zijn we vrij om te streven om het beter of anders te doen. Daar heb je uiteindelijk óók geld voor nodig, maar daar begint het niet. Het begint bij je houding en het creëren van kansen. Bij Nieuwe Helden Next Level geloven we in wie we zijn en wat we doen. Wij willen midden in de samenleving staan, en daar het verschil kunnen maken. Samenwerking met andere domeinen kan hier veel in betekenen, voor ons is het onze ónderscheidende factor zelfs.”

Concrete tips van José Verhaegh:

  • Ga als pionier met fondsen in gesprek. Ook fondsen willen graag gevoed worden met wat er leeft en waar behoefte aan is, zij kunnen op basis daarvan nieuwe regelingen opzetten of je een pilot gunnen.
  • Werk samen met mensen waar je energie van krijgt. Mensen waarmee je misschien niet altijd op dezelfde lijn zit, maar die wel hetzelfde doel nastreven
  • Blijf zoeken. Naast de gemeentelijke en provinciale subsidies zijn er veel rijks- en particuliere fondsen, zoals VSB, Stichting Doen, Mondriaanfonds, PBCF, Kansfonds, Fonds 21, etc. etc.

Er zijn weer nieuwe subsidieregelingen toegevoegd op de site, bekijk deze regelmatig!

Inspiratie gekregen?

Hieronder de cultuurmakers waar je contact mee kunt opnemen 

Op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen? 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required