Lokaal verhaal

Projectontwikkelaar Goof Veelen: “Ik heb door Maakplaats de leukste gesprekken”

De gemeente wil nieuwe culturele initiatieven stimuleren en ondersteunen en hiervoor is de subsidieregeling ‘Culturele Maakplaats Roermond 2022’ opengesteld. Binnen Maakplaats helpen vijf lokale projectontwikkelaars bij de ontwikkeling van nieuwe culturele projecten. Éen van hen is Goof Veelen, hij helpt muzikanten en muzikale ondernemers met hun subsidieaanvragen. Wat doet hij en vooral ook: waarom?

Goof Veelen is geboren en getogen in Posterholt en speelt sinds zijn zesde gitaar. Hij volgde in Tilburg en Heerlen een opleiding tot uitvoerend musicus en speelt in verschillende bands waarmee hij van Londen tot Parijs op de planken heeft gestaan. Voorheen speelde hij in Phantom Elite en Promilaasj en nu in Presto Pronto en VOLBEER. Naast optreden en andere muzikale bezigheden, is Goof sinds 2017 werkzaam als gitaardocent en bandcoach bij ECI cultuurfabriek. Maar dit is pas het topje van de ijsberg, daarnaast coördineert hij ook Popronde Roermond, is hij productiecoördinator voor Zuiderstorm én is hij projectmedewerker bij Roermond in Tune. En nu is hij dus ook projectontwikkelaar voor Maakplaats!

Je doet een hoop, maar alles heeft wel een connectie met muziek. Hoe is dat zo gekomen?
“Ik ben al van jongs af aan bezig met muziek. Ik was het vervelende mannetje met Iron Maiden T-shirts aan en gelakte vingernagels, haha! Het is niet direct met de paplepel ingegoten maar mijn ouders hebben me wel altijd gesteund. Het eerst festival waar mijn ouders naartoe gingen was omdat ik daar naartoe wilde gaan. Ik was volgens mij 13 jaar oud en KISS speelde in het Goffertpark in Nijmegen. Normaal nemen ouders hun kinderen mee, maar ik nam mijn ouders mee!”


“Normaal nemen ouders hun kinderen mee, maar ik nam mijn ouders mee!”


Je wijdt je hele leven aan muziek. Wat vind je er zo leuk en belangrijk aan?
“Muziek is alles. Hoe saai zou het leven zijn zonder muziek? Denk daar eens over na. In films, of je favoriete Netflix serie, zonder muziek zou dat niets zijn. Muziek voegt alles toe. Muziek is zo allesomvattend eigenlijk. Elke emotie is met muziek te beschrijven. Terwijl muziek ook heel abstract is. Geen andere kunstvorm is zo abstract als muziek. Je kunt zingen over een lepel maar je maakt geen muziek met een lepel, tenminste over het algemeen niet.

Muziek is het mooiste wat er is, punt. Ik heb het beste beroep in de hele wereld en ik lach me helemaal kapot, echt serieus. Ik ben zo blij dat ik dit mag doen. Natuurlijk heb ik er hard voor moeten werken om de dingen te kunnen doen die ik mag doen, maar ik lach me kapot, er is geen één dag dat ik denk ‘oh nee, ik moet gaan werken’. Het is gewoon hup, fietsje op en gaan!

Ik dacht altijd dat ik rockster wilde worden, met veel fans en confettikanonnen, op Madison Square Garden in New York optreden en dat soort dingen. Heel snel kwam ik erachter dat de wereld zo niet meer in elkaar steekt en dat je in principe niet meer je geld kunt verdienen door beroemd te zijn. Ik kwam er ook achter dat ik het juist superleuk vind om les te geven. Veel muzikanten doen dat omdat ‘het moet’, maar ik vind het juist een meerwaarde en supertof om te doen. Ik heb nu eigenlijk een hele rare gemengde beroepspraktijk maar ik zou het niet anders willen.”

“Ik lach me kapot, er is geen één dag dat ik denk ‘oh nee, ik moet gaan werken”


Je bent projectontwikkelaar bij Maakplaats. Wat doe je dan precies? Wat is je rol?
“Ik ga met mensen in gesprek die vette ideeën hebben om iets cultureels – en in mijn geval iets met muziek – te doen. Ik spoor ze op en help ze plannen te ontwikkelen. Dat opsporen doe ik door mijn netwerk in de stad en door de archieven van Pop in Limburg na te checken: wie komt er uit Roermond en zijn leuke dingen aan het doen? Hen benader ik dan. Natuurlijk schrijven ze de plannen zelf, maar ik ben wel de persoon waar ze vragen aan kunnen stellen, ik help ze met hun projectplan. Ik heb ook een fondswervingscursus gedaan dus ik snap wel hoe het in elkaar steekt om zo'n plan te schrijven. Het is dus vooral veel sparren met mensen, over hoe ze hun plan nog beter kunnen maken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat hun droom werkelijkheid wordt. Er is een grote pot met geld beschikbaar en die moet op een goede manier verdeeld worden. Er zijn mensen die super vette ideeën hebben, maar die liggen dan in de ijskast omdat ze er geen geld voor hebben. Deze mensen wil ik helpen.”


“Er zijn mensen die super vette ideeën hebben, maar die liggen dan in de ijskast omdat ze er geen geld voor hebben”



Wat is vóór Maakplaats jouw ervaring met muzikanten en subsidies?
“Ik had eerder aanvragen gedaan die niet goed waren gekeurd. Ik kreeg feedback waarom ik het niet was geworden en daar was ik het nooit mee eens natuurlijk, haha! Maar misschien was het ook maar goed eigenlijk. Naast die cursus fondswerving van Pop in Limburg heb ik nu daardoor ook veel informatie over waar je op moet letten bij zo'n aanvraag. Als muzikant denk je er niet zo snel over na, maar in andere kunststromingen is het de normaalste zaak van de wereld om subsidie aan te vragen. Dus het mag wat mij betreft wel wat normaler worden in de muziek. Dus mijn boodschap aan iedereen is: doe het! Het geld is er, dus verstuur die aanvraag. Je hebt niets te verliezen. Ze stellen het niet voor niets beschikbaar en het moet bij de juiste mensen terechtkomen, daar is Maakplaats voor en daar help ik heel graag mee.”

Waarom help je muzikale ondernemers daar zo graag mee?
“Omdat ik muziek in Roermond weer wil laten opleven. Ik heb het een persoonlijke vendetta gemaakt om iets met de popmuziek in Roermond te doen, zodat het weer gaat leven. Ik vind dat zo belangrijk, want ik heb zelf die kansen altijd gehad en waar moet de jeugd nu nog beginnen? Als ik ook maar iets kan bijdragen aan een beter muziekklimaat in Roermond, dan doe ik dat. Muziek is gewoon enorm belangrijk, je wordt er niet dommer van, je wordt er juist alleen maar beter van. Dus laten we dat vooral stimuleren.

Ik heb ook een film gemaakt over de geschiedenis van de popmuziek in Roermond, genaamd 'Liverpool aan de Maas: Rockcity Remunj'. Vanuit oudsher is Roermond beroemd en berucht door haar rijke pophistorie en talrijke bands en artiesten. Deze stad heeft zo'n ontzettend goede popgeschiedenis... het is echt ongelofelijk. Wat hier gebeurde, dat gebeurde nergens in het hele land. Veel mensen weten dat niet. Als we al maar een klein beetje terug kunnen krijgen van toen, dat Roermond weer echt een muziekstad wordt, dan is mijn missie geslaagd.”


“Wat hier gebeurde, dat gebeurde nergens in het hele land”

Hoe gaat het tot nu toe met je rol als projectontwikkelaar bij Maakplaats?
“Ik vind het leuk dat ik de rol heb van iemand buitenaf die met een frisse blik mee kan kijken. Ik kan dan tips geven waar ze op moeten letten, geef ze ideeën, vertel ze over marketingplannen en stel vragen. ‘Hoe zie je het voor je? Hoe wil je het de wereld in slingeren?’ Dat zijn heel veel dingen waar mensen normaal niet mee bezig zijn. De aanvragen komen nu gestaag binnen en het is heel veelzijdig, van klassieke kamerconcerten in een kerk tot iemand die een platenlabel voor mensen met een verstandelijke beperking wil opzetten, een muzikant die een eerste album op wil nemen en een muzikale ondernemer die een studio aan het bouwen is.”

Waar let je op bij een aanvraag?
“Ik vind dat het project iets moet opleveren voor de stad. Ook als dat ‘gewoon’ een super vet album is, probeer dan zoveel mogelijk de connectie te leggen met Roermond. Bijvoorbeeld door het op te nemen in een Roermondse studio en met andere Roermondse muzikanten samen te werken. Het is belangrijk dat je iets terugdoet voor de stad. Als je hier het geld aanvraagt en vervolgens alles in Amsterdam doet, dan sla je de plank mis. De Roermondse ondernemer is niet alleen een kledingwinkel, een muzikant is ook een ondernemer. Dus als jij een producer inhuurt die uit Roermond komt, ondersteun je ook een Roermondse ondernemer.”


“De Roermondse ondernemer is niet alleen een kledingwinkel, een muzikant is ook een ondernemer”

Wat gaat er vaak fout?
“Muzikanten weten vaak heel goed wat we willen, zijn ontzettend zelfverzekerd en weten dat het goed is. Maar hoe verwoord je je idee zodat iemand anders het ook snapt? Ga dat maar eens aan een leek uitleggen. Maak het zo concreet mogelijk, zodat iedereen snapt wat jij bedoelt, zonder te veel vakjargon. Wij weten misschien wat een ‘PA’ (geluidssysteem) is, maar weet iemand van de redactieraad dat ook? Die denkt dan misschien aan een personal assistant. Je passie vertalen naar normale taal, dat is vaak toch lastig als je er middenin zit.”

Wat vind je het leukste aan je rol als projectontwikkelaar bij Maakplaats?
“De interessante gesprekken die ik met mensen heb. Het proberen in het hoofd te kijken van iemand die een super vet idee heeft en 100 procent overtuigd is dat het gaat werken. Ik vind dat super inspirerend, echt heel tof. Ik heb hierdoor de leukste gesprekken. Muzikanten zien elkaar toch altijd wel, zeker in een kleine stad als Roermond, maar het is ook leuk als je bij een biertje inhoudelijk na kunt kletsen over hoe het nu gaat met het plan. Met muziek bezig zijn en ondernemen, die combinatie vind ik echt supercool.”

Wat als iemand dit leest en ze contact willen opnemen met je?
“Zeker doen! Schroom niet om te bellen of te mailen, daar ben ik voor en vind ik helemaal niet erg. Ik ben te bereiken op 06-30751851 en goof.veelen@ecicultuur.nl

Inspiratie gekregen?

Hieronder de cultuurmakers waar je contact mee kunt opnemen 

Op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen? 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required