Lokaal verhaal

Projectontwikkelaar Morena Bamberger: “Alles draait om creatiekracht”

De gemeente wil nieuwe culturele initiatieven stimuleren en ondersteunen en hiervoor is de subsidieregeling ‘Culturele Maakplaats Roermond 2022’ opengesteld. Binnen Maakplaats helpen vijf lokale projectontwikkelaars bij de ontwikkeling van nieuwe culturele projecten. Één van hen is Morena Bamberger, zij helpt kunstenaars en creatieve ondernemers met hun subsidieaanvraag. Wat doet ze en vooral ook: waarom?

“Ik vind het belangrijk óm te leven, in al m'n kracht, met m'n volledige potentieel en om echt te genieten en creatief bezig te zijn. Ik ben bezig met léven in plaats van overleven of een beeld vormen daarover. Ik wil gewoon vrij kunnen zijn, me kunnen uiten, niet te veel na hoeven denken over wat dat dan ‘betekent’, hoe ik nou waardevol moet zijn en hoe ik mijn geld verdien. Nee, ik wil gewoon van mijn levensstijl en door te leven mijn beroep maken”, aldus Morena. “Ik gebruik heel erg mijn intuïtie bij het maken van kunst, maar ook als kompas voor het leven. Intuïtie staat bij mij vooraan. Ik voel waar ik naartoe ga en ik hou er niet van als dingen te veel gepland zijn. Ik probeer vanuit mijn hart mijn werk te doen en zodra ik voel dat het fabriekswerk wordt of iets waar amper passie in zit dan haak ik meestal ook af.”

Wat vind je zo belangrijk aan kunst?
“Ik vind dat kunst over creatiekracht gaat. Maar niet alleen kunst, alles eigenlijk. In de natuur blijft altijd alles groeien. De natuur vernieuwt zich en de mensen zouden dat ook meer moeten doen. Daarom ben ik ook gestart met het coachen van anderen. Ik heb een eigen praktijk aan huis, waar ik - naast kunst maken - kunstenaars coach, bijvoorbeeld ook voor Maakplaats. Ik leer mensen hoe ze met hun intuïtie hetzelfde kunnen doen. Dit doe ik door middel van verschillende behandelingen waarin ze zichzelf leren herdefiniëren en waardoor ze weer in hun kracht komen staan. Hierdoor komen ze weer in verbinding met datgene wat een beetje vergeten is. Vanuit die kracht kun je creëren, zoals bijvoorbeeld kunst maken.”

“Als ik zie dat iemand heel goed is in wiskunde, kan dat ook creatieve kracht zijn”


Wat bedoel je precies met die creatieve kracht?
“Creatieve kracht zit in veel meer dan alleen beeldende kunst, muziek, theater, dans, of noem het maar op.  Als ik zie dat iemand heel goed is in wiskunde, kan dat ook creatieve kracht zijn. Waarmee ie geboren is, waar ie aanleg voor heeft. Ook dat komt natuurlijk ergens vandaan. Dat mogen we meer stimuleren bij elkaar. Sommige mensen vinden zichzelf niet creatief. Dan zeg ik ‘gefeliciteerd, dan ben je vast ergens anders heel erg goed in’. Daar waar je plezier in hebt en energie van krijgt. Dan zie je de persoon ook stralen. Dát is creatieve kracht, dus niet zozeer tekenen of schilderen. Het is een veel groter concept. Het gaat er helemaal niet om dat je de nieuwe Vincent van Gogh wordt, het gaat om jóúw gaven. Dat vind ik het mooiste aan kunst, dat is mijn motivatie waarom ik het doe en dat geef ik ook door aan de deelnemers bij Maakplaats.”

“Je ziet dat de verschrikkelijke corona-tijd invloed heeft op de thema's die ze behandelen”

Met wat voor soort projecten kloppen makers tot nu toe aan bij Maakplaats?
“Het zijn vooral grotere projecten. Je merkt dat de kunstenaars zich echt willen uitleven. Bijvoorbeeld een gigantische muurschildering maken in de openbare ruimte, een groot kunstwerk neerzetten wat toegankelijk is voor iedereen, een kunstfestival oprichten, een boek uitbrengen, mini theatervoorstellingen, sculpturen die over de hele wereld hebben geëxposeerd maar waarvan de maker nu wil dat ze ook in Roermond komen te staan... Wat ik heel erg merk bij alle kunstenaars is dat ze opnieuw verbinding willen creëren. Je ziet dat de verschrikkelijke corona-tijd invloed heeft op de thema's die ze behandelen. Verbinding, samen zijn, weer echt een expo kunnen hebben... Het is gewoon geweldig om te zien waar ze mee bezig zijn, het inspireert mij ook om te zien wat de deelnemers van Maakplaats doen en dat ze echt iets willen neerzetten voor Roermond.”

Waarom wilde je projectontwikkelaar worden bij Maakplaats?
“Ik werd gevraagd voor Maakplaats en daar ben ik heel bij om. Het leek me heel erg leuk om mensen te coachen en subsidievragen met deelnemers in te vullen. Ik vind dat de kunstenaars in dit land ontzettend worden gedemotiveerd. Niet door de scholen en opleidingen, dat is in dit land wel goed geregeld, maar ze worden gedemotiveerd en een beetje gediscrimineerd om het feit dat iedereen er maar vanuit gaat dat ze van de lucht moeten leven. Dat ze niet serieus worden genomen. Dat ze 20 tentoonstellingen gratis moeten doen om er eentje betaald te krijgen voor niet eens een minimumloon, dat is gewoon schandalig. Heel veel instellingen werken met vrijwilligers en er wordt alleen maar bezuinigd. Het was al een hele slechte tijd voor kunstenaars en tijdens corona is dit alleen nog maar erger geworden. Natuurlijk kwamen er heel veel kleine initiatieven uit de grond, maar alsnog is dat niet genoeg. Dus toen ik werd gebeld voor Maakplaats werd ik meteen enthousiast, omdat ik met deze kunstenaars nu ook echt eens aan de slag wil gaan en een eerlijke spiegel wil zijn over dit thema. Wij gaan het wél gewoon doen. We gaan subsidie aanvragen zodat je jouw ding kunt doen en ook goed betaald krijgt. Dat is echt mijn drive. We laten gewoon eens zien dat het wél allemaal kan. Ik dacht echt: ‘Wow, dat is voor het eerst dat deze gemeente dat doet’.”

Hoe gaat het tot nu toe?
“Het verbaasde me dat bijna alle kunstenaars - met verschillende achtergronden en leeftijden - verrast waren over wat ze zichzelf mogen uitbetalen per uur. Ik zeg dan: ‘Maar dat is toch de normaalste zaak van de wereld? Jij stopt jouw tijd erin en het is geen hobby, het is toch jouw beroep? Sterker nog, eigenlijk zou het meer moeten zijn.’ Als je nagaat dat op het moment dat je de deur opendoet bij een tandartsenpraktijk je dan al 30 euro betaald en er nog niet eens in je mond is gekeken... En jij moet jouw kunstwerken maken en energie erin stoppen en je krijgt niets betaald? Ik bied ze hele eerlijke perspectieven hierin en ik zeg ook: ‘Of je de subsidie nou krijgt of niet: je blijft kunstenaar, wees niet gedemotiveerd, het idee staat er, je hebt er ook iets van geleerd, je hebt stapje voor stapje jouw concept helemaal uitgewerkt’. Maakplaats biedt ook een kans voor hun om een inkijk te krijgen in het zakelijke stuk. Het proces zelf is al de moeite waard. We hebben een platform en een fysieke locatie om te netwerken, nieuwe verbindingen en ideeën te laten ontstaan en waar mensen kunnen werken. Het is een leerzaam proces.”



“Maakplaats biedt ook een kans voor hun om een inkijk te krijgen in het zakelijke stuk. Het proces zelf is al de moeite waard”


Waar let je op bij een aanvraag?
“Het verschilt heel erg per persoon waar ik op let, maar over het algemeen altijd wel op taalgebruik. Ik kijk heel betrokken mee naar een tekst. Ik vertel ze hoe ze bepaalde zinnen beter kunnen formuleren, of leg ze uit dat bepaalde woorden een negatieve uitstraling hebben. Bijvoorbeeld ‘Ik hóóp dat mijn kunstwerk...’. Dan zeg ik: ‘Natúúrlijk gaat je kunstwerk dat doen. Kijk naar je beeld!’ Ik wil de zekerheid stimuleren. En ik kijk naar de pdf, het beeldmateriaal. Staat alles er netjes in? Hoe ziet het eruit? Geen droge plannen, ik houd in de gaten dat ze iets inleveren wat bij hun kunst past. Soms geef ik ze ook inhoudelijke ideeën.”

“Iedereen gaat er maar vanuit gaat dat kunstenaars van de lucht moeten leven” 

Wat vind je het leukste aan je rol als projectontwikkelaar bij Maakplaats?
“Het contact wat ik heb met kunstenaars op zich. Erachter te komen dat er zoveel kunstenaars in de buurt zijn opgegroeid waar ik helemaal niets van weet. Dat Maakplaats uiteindelijk al die mensen verbindt, dat vind ik het allerleukste eraan. Kunst in Roermond is toch niet uitgestorven.”

“Kunst in Roermond is toch niet uitgestorven”

Is er nog iets wat je graag kwijt wilt?
“Ja, wij als projectontwikkelaars doen allemaal ons uiterste best. Ik doe dit met zó veel passie en zoveel liefde voor de kunstenaars en überhaupt voor kunst en creativiteit in het algemeen... En de kunstenaars leggen ook hun ziel en zaligheid in een aanvraag. Ik hoop dat gemeente Roermond bepaalde initiatieven van makers echt vrij kan laten zodat er ook echt dingen kunnen ontstaan. Ik zou graag willen dat er een vorm ontstaat waarin wij als projectontwikkelaars meer onafhankelijker ons ding kunnen doen. Dat we echt als ondersteunend worden gezien door de gemeente en dat we door goede communicatie en snelle goedkeuring super waardevolle projecten kunnen gaan doen voor en door Roermond.”

Kunnen kunstenaars zich nog aanmelden voor Maakplaats?
“Ja, er is nog plek. De aanvraag sluit in oktober dus als ze zich willen aanmelden dan moet dat wel op korte termijn, wan het plan moet dus voor oktober binnen zijn. Bij sommige kunstenaars is er 2 maanden nodig maar bij sommigen veel meer, dat verschilt. Als je al een idee hebt dan kun je de aanvraag zó doen en invullen. Als je nog geen idee hebt, of nog geïnspireerd moet worden en nog zoekende bent, dan duurt het wat langer. Je kunt me bereiken op het mailadres morena.bamberger@gmail.com of via het telefoonnummer 06-83897198.”

Inspiratie gekregen?

Hieronder de cultuurmakers waar je contact mee kunt opnemen 

Op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen? 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required